Місце, де тебе почують

Якщо ви іще сумніваєтеся у тому, чи є Господь Бог, чи дійсно він нас безмежно любить або чи Матір Божа готова нас підтримувати та оберігати, – відвідайте Кальварію Пацлавську. Звідти Ви уже ніколи не повернетеся такими, як раніше.
Цьогоріч, на великий відпуст, що відбувався впродовж 11-15 серпня 2017 року у Кальварії Пацлавській, уже за традицією вирушило паломництво із Львівської Архієцезії, яке провадив бр. Славомір Бистрий OFM. Загалом з України вирушило близько 400 прочан. Проте великою честю для паломництва було те, що до нього долучився нововисвячений єпископ Едвард Кава, який своїм бадьорим духом та молитвою надихав прочан іти дорогою Христа, не зважаючи на жодні труднощі.

Власне, дорога до Матері Божої Кальварійської видалася не надто легкою – було і жарко, і падав дощ, проте з Божою ласкою та добрими людьми, що люб’язно вітали та навіть частували паломників, іти було не те що не важко – іти було надзвичайно цікаво та навіть весело. Більшість людей, що зголосилися на участь у паломництві – ішли не перший раз, багато хто долучився до щорічної прощі ще у далеких 90-х. Люди ділилися між собою, що кожен раз, скільки б не йшов – усе якось по новому, усе неначе вперше – і щастя, і сльози на очах, і безмежна благодать, що вчувалася у серцях.

Проте паломництвом це все не закінчилося. Два дні поспіль паломники та й усі охочі могли долучитися до так званих «дружок» – хресних доріг Успіння Матері Божої та Ісуса Христа. Одначе ці хресні дороги були аж ніяк не типовими – простягалися вони лісистими пагорбами Кальварії Пацлавської, що робило їх більш цікавими та загадковими, а натхненні проповіді бр. Славека, який, власне, провадив львівську групу, не залишили байдужим нікого та, маю надію, глибоко вкарбувалися у свідомості людей. Завдяки «дружкам» можна було не тільки пройти хресний шлях Ісуса та його Матері, а й навіть переосмислити своє життя та стати на крок ближче до Бога. І це справді так, адже за проходження хоча б однієї «дружки» дається повний відпуст від гріхів. Це було не просто на словах – чистоту, яку несла атмосфера на Кальварії, справді відчував кожен із нас.

Загалом в урочистих месах під час Великого Відпусту у Кальварії брало участь понад 150 тисяч осіб. Власне, не дивно, що щороку це число збільшується. Після Кальварії справді повертаються іншими людьми; після Кальварії натхнення творити добро і служити Господу збільшується у кількасот раз. Сюди повертаються знову і знову – не залежно від умов та можливостей ідуть усі: і старші, і діти, і навіть єпископи. Адже тут народжуються та укріплюються особливі відносини не тільки згідно з другою заповіддю любові, бо ми справді одне одного полюбили, а згідно першої – адже так полюбити Бога можуть допомогти лише дійсно святі місця. Кальварія Пацлавська – гідний тому приклад.