В очікуванні Христового Воскресіння

Страсна Субота – час тиші, роздумів про тайну відкуплення та очікування Христового Воскресіння.

p1130791

Розпочалося богослужіння Літургією світла. Біля храму було освячено вогонь, від якого запалили пасхал – велику воскову свічу, символ Воскреслого Христа. Згідно з традицією, о. Христофор Пельц видряпав на ній шильцем знак хреста та розмістив п’ять червоних шилець-«цвяхів», що символізують рани Ісуса.

Опісля світло освяченого пасхалу було перенесено до храму. Присутні, на знак чування в очікуванні Воскресіння Христового, також запалили свічки та передали це світло одні одним. Після читань зі Старого Заповіту та супровідних псалмів, у багатоголоссі великодніх дзвонів та мелодії органу прозвучав гімн «Слава во вишніх Богу». Згодом зачитано апостольські послання та Євангелія із Нового Заповіту.

p1130825

У святковій проповіді о. Петро Франків наголосив на важливості усвідомлення Божої любові та відкуплення: «Від сьогоднішньої Літургії будемо вітати одне одного таємними словами: «Христос Воскрес!». Це дуже важливі слова, оскільки в цих словах є істина нашої віри. Святий апостол Павло говорить, якщо Христос не Воскрес, мертвою є наша віра, мертвим є те все, що робимо. Саме воскресіння наповнило змістом ціле християнство, ціле наше життя. Кожен з нас вітатиметься цими чудовими словами. Але ці слова потребують від нас віри в те, що Ісус Воскрес, віри в те, що Він живе і прагне нас провадити шляхами нашого життя.

Без воскресіння наше життя є одним пасмом терпіння заради терпіння. Дякуючи воскресінню Ісуса Христа те все, що переживаємо у нашому житті: терпіння, біль, розчарування, які можуть приходити до наших сердець, набуває змісту. Адже це все провадить нас до Господа, до життя, яке ніколи не проминає.

В Ісусі виконався весь Старий Завіт, усі ті пророцтва на які очікували євреї. Ісус переміг смерть, знищив первородний гріх, знищив кожен гріх, який впустили в своє і в наше життя перші люди. Тому потрібно було, щоб Хтось знищив цей первородний гріх, Хто б визволив людину від первородного гріха і повернув гідність дітей Божих, якої так сильно потребуємо. Для цього потрібен був Той, Хто не зробив первородного гріха. А не зробив первородного гріха, як ми знаємо, лише Бог! Саме тому Бог прийшов до нас, полюбив нас безмежною любов’ю і хоче нас цією любов’ю обдарувати.

Бажаю, щоб сьогодні усі ми вийшли із храму новими людьми, людьми воскресіння, того воскресіння, яке дав нам воскреслий Ісус».

p1130832

А о. Христофор Пельц пояснив, яке значення має Пасха у житті кожного християнина: «Пасха – це перехід, в якій Господь провадить нас з гріхів до визволення, зі смерті до вічного життя в Царстві Небесному. Так як для ізраїльського народу це був перехід із єгипетської неволі до обіцяної землі. Своїм приходом на землю Христос відкупив нас від гріха, здолав смерть, що є наслідком наших гріхів і воскрес із мертвих.

У жодній іншій релігії немає Того, Хто б воскрес із мертвих! Святий Павло написав, що Христос Воскрес як перший! Пасха – це смерть старої людини у грісі і народження нової – у Христі Ісусі! Пам’ятаймо, що ми всі запрошені до цього нового життя.

Звісно, ми можемо жити вічно зі злим духом. Нам важко впоратися з гріхом і смертю до якої він провадить. За гріхом завжди стоїть сатана, міцніший від нас. Але Христос здолав його Своєю безмежною любов’ю до нас. Ця любов перемогла сатану, страх і смерть.

Пасха – це дар. У ній – ласка Духа Святого. Саме ця ласка перемінює наше серце і творить у ньому Пасху. Звісно, на це потрібен час. Для того Бог дає нам життя. Ізраїльський народ блукав сорок років. За цей час Бог очистив і перемінив їхні серця і попровадив до визволення.

Нехай Воскресіння Христа зродить у ваших серцях віру та надію на визволення і вічне життя з Богом! Дякуймо Богові за цю можливість і велику радість!».

p1130848

Після освячення води та окроплення, присутні зреклися гріха, сатани та всього, що провадить до зла, відновили свої хресні обітниці та визнали віру в Бога Отця, Сина і Святого Духа. Відтак, змогли прийняти Воскреслого Бога у Святому Причасті. Світло свічок, запалених у тому часі, знаменувало собою світло, принесене Христом.

Цього вечора вперше за багато днів Великого посту почулося величне «Алілуя» (славте Бога Ягве), а наприкінці Літургії вірні привітали одне одного словами «Христос Воскрес!»

Цього ж дня у храмі святого Антонія, як і в інших римо-католицьких храмах відбулося освячення пасхальної їжі.

 

Більше фото дивіться у розділі “Галерея”