День вшанування всіх святих і пам’яті про тих, хто відійшов у вічність

Початок листопада є часом вшанування всіх святих і пам’яті про тих, хто відійшов у вічність. І хоча в Україні та Європі дедалі популярнішою стає традиція святкування „Хелловін”, згадування святих і померлих у Римсько-Католицькій Церкві має інший характер.

1 листопада Католицька Церква відзначає день Всіх Святих. Це свято має ранг урочистості та є одним із обов’язкових свят, коли віруючі повинні брати участь у Св. Месі. Встановив 1 листопада днем Всіх Святих папа Григорій IV у ІХ столітті. Із деяких джерел відомо, що раніше цей день відзначали 13 травня, а початок його спомину сягає VII століття.

В свою чергу, 2 листопада католики латинського обряду згадують усіх вірних померлих. У цей день люди відвідують могли рідних, запалюють свічки, священики відправляють панахиди. Традиційно, впродовж листопада, у римсько-католицьких храмах в особливий спосіб моляться за померлих.

Також на початку листопада усі віруючі можуть отримати повний відпуст за звичайних умов, який можна пожертвувати за померлих: 1 і 2 листопада, відвідавши храм чи каплицю та помолившись там молитвою Отче наш і Вірую, та від 1 до 8 листопада, побожно відвідавши кладовище та помолившись за померлих.

Вже традиційно, 1 і 2 листопада, на Личаківському та Янівському кладовищах у Львові звершуються Св. Меси в намірі тих, кого немає серед живих. Цього року Євхаристію на Личаківському цвинтарі очолив архієпископ Мечислав Мокшицький. На Янівському кладовищі Св. Месу очолив архієпископ Мечислав Мокшицький, а проповідь виголосив єпископ-помічник Едуард Кава. На Євхаристіях були присутні священики та богопосвячені особи з римсько-католицьких парафій міста, представники Польщі та вірні.

Також 1 листопада брати францисканці пішли на могилу померлих співбратів, яка нещодавно була віднайдена на Личаківському кладовищі. Там, разом із кількома парафіянами, вони помолилися за тих, хто колись здійснював дупшастирську послугу у Львові та його околицях. Гріб опорядкували, а у найближчому часі розмістять на ньому пам’ятні таблиці з іменами францисканців, які давніше працювали на території сьогодні вже Західної України.