Образ Милосердного Ісуса – в парафії святого Антонія

«Намалюй образ, подібний до цього, який бачиш, і підпиши його: «Ісусе, довіряю Тобі». Нехай цей образ вшановують тут, у цій каплиці, і в усьому світі. Я обіцяю спасіння кожній душі», – такими словами промовив Ісус до святої сестри Фаустини Ковальської.

10 квітня у Львівській архидієцезії розпочалося паломництво образу Милосердного Ісуса. Впродовж кількох днів образ перебував у Львівській Митрополичій катедрі. А 14 квітня його урочисто зустріли у храмі святого Антонія з Падуї.

Святу Месу з цієї нагоди очолив о. Славомір Зелінський, OFMConv, директор Відділу загального душпастирства Львівської Архідієцезії.

 

p1140067

Перед початком Святої Меси із вітальним словом до присутніх звернувся о. Владислав Лізун, настоятель храму святого Антонія з Падуї. Отець Владислав закликав усіх до молитви за мир в Україні та в цілому світі, до вчинків милосердя і побажав, щоб кожен міг досвідчити безмежної Божої любові.

Своєю чергою о. Славомір у проповіді, що прозвучала після Євангелія, акцентував увагу на значенні постави Ісуса, зображеного на іконі, через яку на людство виливається безмежна Божа любов і милосердя: «Піднесеною рукою Ісус хоче нас благословляти. Одна з Його ніг виступила вперед, адже Ісус іде нам назустріч. На Його стопах і долонях – рани від розп’яття, бо Він терпів, помер на хресті, але воскрес! Він приходить до нас з любов’ю так, як приходив до апостолів і говорить: «Мир вам!».

На цьому паломницькому шляху Ісус хоче залишити нам катехезу милосердя, фундаментом якої є Євангеліє. Сьогодні Ісус показує нам Своє серце, з якого виходять промені безмірних ласк, що розливаються на цілий світ і запитує: «Чи любиш Мене?». Чи любиш Мене більше, аніж ті, хто не любить; чи любиш Мене більше, аніж ті, хто лише вдає, що любить; чи любиш Мене більше, аніж ті, хто любить лише на словах, проте своїми вчинками доводить протилежне?.. Пам’ятаєте, що відповів апостол Петро? «Пане, Ти бачиш, що люблю Тебе!»…

p1140042

Також о. Славомір закликав черпати зі «Щоденника» святої сестри Фаустини Ковальської безмежні щедроти Божої любові та йти дорогою милосердя: «Цю книжку потрібно не лише мати, а постійно читати. Її написав не великий теолог чи надзвичайно освічена духовна особа, а жінка, котра закінчила лише три класи початкової школи і далі змушена була працювати, дбати про дім та помагати родині. Згодом вступила до Згромадження сестер Милосердя. Саме її обрав Ісус! У ній Він побачив щось незвичайно прекрасне! І подиктував їй «Щоденник». Може хтось і має його, однак чи читає?!..

У тому «Щоденнику» Ісус велів записати сестрі Фаустині: «Милосердя маєш проявляти завжди й усюди, не можеш від цього відсторонитися, ні вимолити, ні відмовитися. Я даю тобі три способи здійснення милосердя ближнім: перший – вчинок, другий – слово, третій – молитва. У цих трьох ступенях заключається повнота милосердя, і це переконливий доказ любові до Мене. Так душа прославляє і вшановує Моє милосердя» (зі «Щоденника» святої сестри Фаустини Ковальської).

Здавалось, що Ісус повідає святій сестрі Фаустині якісь надзвичайно складні завдання, але відповів дуже просто: Боже Милосердя – це вчинок, слово і молитва».

p1140075

Наприкінці проповіді о. Славомір заохотив усіх до фізичного і духовного споглядання Ісуса у цьому чудовому образі: «Стань, де хочеш і поглянь на Ісуса. Він завжди буде дивитись з цього образу в Твої очі. Здається, що дивиться лише на тебе і бачить тільки тебе. Але одночасно Він бачить нас усіх!

Коли сестра Фаустина побачила цей образ, то заплакала. Заплакала з жалю, бо засумнівалась, чи хтось із художників зможе передати істинну красу Ісуса, яку побачила вона… Вона словом передала красу Ісуса, але чи хтось може передати це в іконі?

Задумаймося, якби люди, котрі ціле життя страждали від фізичної сліпоти враз прозріли, побачили нас і оцінили наші вчинки, чи дякували би Богу за те, що побачили чи, може, почали би просити Бога забрати від них зір?.. А що би зробили глухонімі люди, якби в одну мить отримали від Бога дар чути і говорити і почули наші розмови?.. Чи дякували б за це Богові, чи просили б: «Пане, забери від нас цей слух, бо світ тиші був ліпшим від тої злоби, сварок, суперечок, обмовлянь, які чуємо!». Або сказали б: «Господи, як чудово людина використовує дар слова, дар мови!». Що б подумав віддалений від Бога чоловік, якби почув наші молитви у храмі, а потім почув як проклинаємо когось поза святинею? Чи навернувся би він, чи став би практикуючим християнином?..

Ідімо дорогою Божого Милосердя, якою є вчинок, слово і молитва і пам’ятаймо слова сьогоднішнього Євангеліє: «усе, що ви зробили одному з моїх братів найменших – ви Мені зробили».

Ісусе, довіряю Тобі! Довіряю, щоб свідчити про Тебе і залишити слід тут на землі, а потім отримати нагороду Божого Милосердя у небі».

p1140106

Опісля Святої Меси усі охочі мали змогу помолитись біля образу Милосердного Ісуса. Адорація тривала до пізнього вечора.

Образ Милосердного Ісуса перебуватиме у храмі святого Антонія з Падуї до п’ятниці, до 15.00.

Довідка:

Співавтором цього образу Є Сам Господь Ісус. Саме таким Він об’явився сестрі Фаустині Ковальській 22 лютого 1931 року і згідно з об’явленням, велів їй намалювати Свій образ. «Ввечері, коли я була в келії – я побачила Господа Ісуса, одягнутого в білі шати. Одна рука піднесена до благословення, а друга торкалася шат на грудях. З отвору вбрання на грудях виходили два великі промені: один червоний, а другий білий (…) За мить сказав мені Ісус: «Намалюй образ згідно з малюнком, який бачиш, з підписом «Ісусе, довіряю Тобі». Прагну, щоб цей образ вшановували у вашій каплиці та в цілому світі (зі «Щоденника» святої сестри Фаустини Ковальської.

У травні 1933 року сестра Фаустина приїхала до монастиря у Вільнюсі. Там зустріла о. Міхала Сопотські, котрий став її духівником та сповідником. Саме о. Міхал допоміг святій Фаустині відшукати художника, котрий з її слів намалював образ Милосердного Ісуса. Плачучи, вона питала в Ісуса: «Хто Тебе намалює таким гарним, яким Ти є?»

25 квітня 1935 року образ Милосердного Ісуса вперше було виставлено для огляду у галереях вільнюського міста Остра Брама.

З 1937 року образ перебував у Церкві св. Михайла.

У перші повоєнні роки комуністична влада закрила церкву. Образ Милосердного Ісуса вивезено з Вільнюса до Нової Руди в Білорусі.

У кн. 80-их років образ було повернуто до Литви. Зараз він перебуває у Санктуарії Божого Милосердя у Вільнюсі.

Усім, хто вшановуватиме цей образ, Ісус обіцяв спасіння душ і перемогу над земними ворогами, особливо у смертну годину.

Окрім того, у лютому 1931 року, під час об’явлення у Плоцьку сестрі Фаустині, Ісус виразив волю встановлення свята Божого Милосердя: «Бажаю, щоб перша неділя після Пасхи була святом Милосердя».

 

Більше фото дивіться у розділі “Галерея”