Мощі Блаженного Якова Стрепи – у костелі Святого Антонія

7 вересня, у Санктуарії св. Антонія з Падуї, розпочалося Тридення на честь Блаженного Якова Стрепи, покровителя Львівської архідієцезії.

Усі охочі, протягом трьох днів, матимуть нагоду взяти участь в Месах польською та українською мовами, приступити до Таїнства сповіді та Святого Причастя, а також вклонитися мощам архиєпископа-францисканця Блаженного Якова Стрепи, що тими днями перебуватимуть у храмі.

img_0190

Під час вечірньої Меси польською мовою, очолюваної о. Станіславом Кавою та о. Павлом Одуєм молилися в наміреннях присутніх парафіян, повернення парафіяльного будинку та миру в Україні і світі.

Виголошуючи проповідь, о. Станіслав Кава згадав ключові моменти із життя Блаженного Якова Стрепи, його священичого служіння та про духовний спадок, залишений прийдешнім поколінням.

Звертаючись до присутніх, о. Станіслав спонукав замислитися над питаннями: з якою метою кожен прийшов цього дня до храму?.. чим цей святий збагатить життя?.. яким буде плід цієї зустрічі?..

img_0195

Ставлячи у приклад постать Блаженного, заохотив змінити власне життя, наповнити його через молитву вічними цінностями і прямувати до святості: «Життя – це прагнення святості, прямування до досконалості, реалізації покликань… Кожного з нас Бог обдарував покликаннями. І ми маємо бути вірними їм… Не раз можуть виникати питання: «А що було б, якби я обрав інше життя?». Але є як є. І не варто думати «а що було б…», але варто задуматись «як у цьому житті бути святим?.. як послужити тим, кого Бог ставить поруч?.. як бути для них «світлом для світу»?.. Християнин, котрий не прагне святості марнує своє життя. Святість не полягає в тому, щоб бути дивним, а в тому, щоб бути нормальним… Нормальним, але таким як Ісус… Бути святими означає бути щасливими. Здається, що свята людина є обмеженою, не може дозволити собі в житті радості. Але це не так. Адже справжня радість є у перебуванні з Богом, у переживанні життя з Богом».

img_0209

Завершилася вечірня Меса Літанією до Блаженного Якова Стрепи. Опісля усі охочі мали змогу вшанувати реліквії покровителя Львівської архідієцезії та записати свої прохання у спеціально відведеному зошиті. У суботу зошит з інтенціями передадуть до кафедрального собору, де в усіх намірах, за заступництвом Блаженного Якова Стрепи, буде відслужено Святу Месу.

На молитовну згадку про подію та заступництво Блаженного Якова, усі охочі змогли отримати образки із зображення Покровителя Львівської архідієцезії.

 

Довідка:

d1386490724

Яків Стрепа народився близько 1340 року, на території Краківської архидієцезїї. У юному віці вступив до Ордену Францисканців. Навчався у Римі. Після повернення став настоятелем краківського монастиря, а згодом — монастиря у Львові.

28 січня 1392 року консекрований біскупом Перемиським Мацеєм на єпископа.

У тому часі особливу увагу приділяв вшануванню Пресвятих Дарів, через розміщення в міських храмах дарохранительниць, запровадження Адорації виставлених Пресвятих Дарів і Євхаристійної процесії.

В щоденному житті Блаженний відзначався простотою і францисканською вбогістю. До кінця свого життя носив францисканський габіт. Мурований маєток в центрі Львова, який йому подарував король Владислав ІІ Яґайло, передав на потреби дієцезії, а сам оселився у скромному дерев”яному будиночку.

Яків Стрепа все життя дбав про духовне зростання дітей, катехизував та навчав їх правд віри. Завдяки цьому його часто називають «Приятелем дітей».

Також відзначився особливим вшануванням Пресвятої Діви Марії. Документальні джерела засвідчують факт об’’явлення йому Божої Матері з Дитятком Ісусом на руках. Коли переживав нелегкий час, закликав: «Будь мені Матір’ю!». У відповідь почув слова: «Маєш Матір і її Сина»  і побачив ті Святі Постаті. Сцену цього з’явлення Блаженний помістив на архієпископській печатці, як свій герб.

Також не був байдужим до потреб нужденних. Свої єпископські доходи призначив на потреби шпиталю Святого Духа та на притулок для бідних і паломників.

Хотів перенести столицю єпископства з Галича до Львова, відтак почав будувати у Львові катедру.

Помер 20 жовтня 1409 року.

У 1619 році мощі Блаженного Якова Стрепи перенесено з монастирської каплиці до нового гробу у храмі, де почали відбуватися чудеса. Чудеса відбувалися не тільки при гробі: коли його єпископською митрою торкалися страждаючих від болю голови — біль минав. Блаженний Яків Стрепа з’являвся також тим, хто потребував допомоги в несподіваних ситуаціях; з’явився над палаючим Львовом і врятував монастир францисканців від пожежі. Монахи назвали його Провісником миру серед ворогуючих.

11 вересня 1790 року, внаслідок численних чудес, Папа Пій VI оголосив його Блаженним.

У 1910 році Папа Пій X визнав Блаженного Якова покровителем Львівської дієцезії, а Святого Антонія Падуанського — покровителем провінції Ордену Францисканців.

До закінчення ІІ Світової війни його реліквії вшановували у Львівській катедрі. Згодом мощі Блаженного Якова перебували у різних храмах Польщі. 

У 2009 році, у 600-ту річницю смерті Блаженного, реліквії було перевезено до Львова. Тоді ж  відбулося паломництво парафіями Львівської архидієцезії. Зараз мощі перебувають у головному вівтарі Львівської катедри.