Стигмати св. Франциска – дарунок страждаючого Христа

17 вересня, у Католицькій Церкві Латинського обряду, вшанували свято Стигматів св. Франциска з Ассізі, засновника Ордену францисканців. 

Тож цього дня, у костелі Святого Антонія з Падуї, молилися за його заступництвом та просили про необхідні ласки.

efoshpelrtm

 

Святий Франциск отримує стигмати. Музей Тиссена-Борнемісса (Мадрид)

Святий Франци́ск Ассі́зький (1181/1182 – 3 жовтня 1226 рр.) – монах, місіонер, засновник Ордену францисканців.

Народився в італійському місті Ассізі, в родині купця і торговця тканинами П’єтро ді Бернардоне. В юності Джованні ді Бернардоне (світське ім’я) перебував на військовій службі.

У 1204 році мав видіння, після якого вирішив полишити світське життя. Під час паломництва до Риму приєднався до бідняків та дав обітницю жити у бідності. Повернувшись додому, розпочав скромне життя, проповідував в Ассізі, доглядав за прокаженими, відновлював зруйновані каплиці. Із доброчинною метою продав запаси тканин, чим сильно розгнівав свого батька.

Проте завдяки великій кількості послідовників, йому вдалося створити чернечий Орден, затверджений у 1210 році Папою Римським Іннокентієм III.

У 1219 році вирушив до Єгипту, сподіваючись навернути тамтешнього султана і владнати конфлікт із хрестоносцями. На Сході його здолала хвороба очей, через яку практично втратив зір. Відтак, повернувся на батьківщину.

Франциск із глибоким душевним уболіванням роздумував над Христовими Страстями та Його смертю. Святий гірко плакав над стражданнями Спасителя, особливо тоді, коли бачив як люди через гріх нехтують Божою любов’ю. Через це не раз, зі сльозами на очах, повторював: «Любов не є любленою».

francisc-stigmaty-1024x839

14-15 вересня 1224 року, під час звершення 40-денного посту (15 серпня – 29 вересня), приуроченого святу Архангела Михаїла, Франциск із трьома братами перебував на горі Ля Верні. Там він молився: «Господи Ісусе, дві благодаті Твої пішли мені, молю, перш ніж я вмру: перша благодать – щоб при житті я випробував у душі моїй і плоті, наскільки це можливо, те страждання, яке Ти, солодкий Ісусе, прийняв у годину найгіркіших Твоїх Страстей. Друга ж благодать – щоб я, наскільки можливо це, відчув у моєму серці ту любов, що перевершує всяку міру, що Тебе, Син Божий, спонукала прийняти таку муку заради нас, грішних».

Тоді з’явився йому Христос, в образі  шестикрилого блискучого Серафима. Навколишні жителі бачили, як уся гора зайнялася яскравим полум’ям. Ця візія продовжувалася довший час, а потім зникла. Святий відчув невимовний біль, що пронизав усе тіло. Після зникнення Серафима виявилося, що у Франциска з’явилися криваві рані на долонях, ступнях і в боці. Такі ж рани мав розп’ятий Христос. У такий спосіб Бог вислухав моління святого. Так св. Франциск уподібнився до терплячого Ісуса Христа.

Він став першою історичною особою, котра носила на собі знаки страстей Христових. Франциск приховував їх під одежею, намагаючись впливати на людей здебільшого прикладом власного благочестя та молитвами. Проте був щасливим, що може терпіти так само, як Христос, Котрий ціною власного життя став Спасителем світу. Стигмати стали для нього нагородою за надзвичайну набожність до Христових страстей.

Через два роки після появи стигматів, у вересні 1226 року, відчуваючи, що його життя добігає до кінця, Франциск звернувся до своїх братів з проханням жити згідно зі Святим Письмом, любити один одного, убогість, духовенство, вірно зберігати Устав Братів Менших та працювати власними руками.

Свій земний шлях Святий Франциск бажав закінчити там, де розпочалося його духовне життя, у Порціункулі, близько 2 км. від Ассізі. Саме там, ввечері, у суботу 3 жовтня 1226 року, Франциск помер. Мав тоді лише 44 роки. Наступного дня, у неділю, 4 жовтня, відбувся похорон.

У 1228 році Святого Франциска було канонізовано.

 

День пам’яті Святого Франциска вшановують 4 жовтня. Його вважають покровителем францисканців, купців, бідняків, тварин і довкілля. Святий Франциск є патроном каліфорнійського міста Сан-Франциско. У 1979 році його проголошений ще й патроном екологів.

До речі, саме св. Франциск започаткував традицію встановлення Різдвяної шопки.