Фатімська таємниця. Чи можна її розгадати?

Таємниці…. Чудеса… Це завжди притягує і інтригує.

Марія приходить до нас у об’явленнях в різних закутках світу. Вона щоразу своєю присутністю нагадує нам, своїм дітям, про ЛЮБОВ, яка ніколи не перестає. Гваделупа (Мексика), Ла Салет (Франція), Люрд (Франція), Фатіма (Португалія), Кібехо (Руанда)…

ЩО ВІДБУЛОСЬ У ФАТІМІ?

Найвідомішими об’явленнями Марії своїм дітям, мабуть, були об’явлення у Фатімі (Португалія). Вони тривали від 13 травня до 13 жовтня 1917 р., і повторювались кожного місяця 13 числа. Під час об’явлень Богородиця з’являлась трьом пастушкам Лусії душ Сантуш, Жасінті Марту та Франсишку Марту і говорила, що «прийшла переконати і застерегти людство, щоб змінило життя і не засмучувало Бога тяжкими гріхами. Нехай люди щодня моляться розарієм і покутують за гріхи». Правдивість своїх об’явлень у Фатімі Марія підтвердила Чудом сонця, як і обіцяла. Це відбулось під час останнього об’явлення, на яке пробуло приблизно від 50 до 70 тисяч людей. Вже у 1930 році Католицька Церква офіційно визнала ці події як диво й одкровення, яке не суперечить доктрині.

Але хочеться зосередитись не на чудесах, які відбулись під час об’явлень, а на головному посланні, яке передала через дітей Мати нашого Творця.

ПОСЛАННЯ ФАТІМСЬКОЇ ТАЄМНИЦІ

Перша частина Таємниці: видіння пекла, у якому діти побачили, куди потрапляють грішники.

Друга частина Таємниці: прохання про богослужіння до Непорочного Серця Марії, закінчення Першої світової війни, присвячення Росії ЇЇ Непорочному Серцю.

Третя частина Таємниці: передбачення переслідування християн та замах на вбивство Папи Римського. Кінець третьої таємниці може лякати, бо говорить про Ангела, який підпалює світ…

В часі об’явлень Пречиста Діва попередила про остаточне знищення світу. Але страх зникає, бо все це може перемінити Марія і ЇЇ Непорочне Серце, яке наприкінці восторжествує!!! Згадаймо також про Переможну Жінку з Об’явлення св. Івана Богослова: «І з’явилась на небі велика ознака: Жінка, зодягнена в сонце, а під ногами її місяць, а на її голові вінок із дванадцяти зір» (Об. 12, 1).

СУТЬ ФАТІМСЬКОЇ ТАЄМНИЦІ

Сестра Люсія, яка ще довго жила після об’явлень у Фaтімі, казала: «Чуда і таємниці не є важливими. Треба зосередитись на посланнях Богородиці. Жити Десятьма Заповідями. Ось що важливо». А тим, хто наполегливо випитував про третю Фатімську таємницю, казала, що треба жити «тим, що є найважливіше, тим, що вже було сказано… Їх цікавить лише те, що ще має бути сказане, замість того, щоб дотримуватись прохання про молитву і покуту!»…

Богородицящоразу запевняла дітей, що молитвою, яка врятує людство, є Розарій («Моліться розарієм щодня, щоб досягти миру та кінця війни», «хочу, щоб ви далі продовжували щодня відмовляли розарій на честь Матері Розарію»). Власне у Фатімі Марія навчила нас додавати до кожного десятка Розарію молитву:

«О Ісусе, прости нам гріхи наші, спаси нас від вогню пекельного, приведи на Небо всі душі, а особливо ті, які найбільше потребують Твого милосердя».

A покутою має бути богослужіння до Непорочного Серця Марії. Це богослужіння має кілька складових, виконання яких веде до нашого навернення і є відшкодуванням за зневаги Непорочному Серцю Марії за тих хто не хоче і не вміє цього робити.

КЛЮЧ ДО РОЗГАДКИ ТАЄМНИЦІ

Ця важлива таємниця, передана людству через трьох дітей ніколи не була для них причиною гордості з приводу свого вибранства Богом і Марією, але швидше тягарем. Бо їх місія часто була причиною багатьох терпінь, непорозумінь, зневаг…. Марія вчила їх жертвувати кожне з цих терпінь з любові до Христа за навернення грішників і відшкодування за гріхи, які зранили ЇЇ Непорочне Серце. Діти з Фатіми своїми люблячими, відданими, щирими, повними дитячої чистоти серцями прийняли це послання в повні, жертвуючи, все, що їх спіткало, за душі, які заслуговують на вічне прокляття тільки тому, що «не мають нікого, хто би за них відшкодовував і молився….» Таке можна вчинити тільки з любові.

Саме так любить нас Мати Божа, як любить ЇЇ Син, і хоче саме так навчити нас любити один одного. Марія бажає бачити нас щасливими. А щасливими ми можемо стати, якщо навернемось до ЇЇ Сина. Тому ми можемо, наслідуючи дітей з Фатіми, жити цією таємницею, бо лише, якщо почнемо нею жити, і навернемось до Бога, зможемо її розгадати. Ми можемо наслідувати їх завзяття в молитві і приклад самовідданої пожертви. Пожертвою можуть бути навіть найменші наші незручності, щоденні проблеми, зневаги, непорозуміння, неприємності, і навіть непевності!

«Ті, хто будуть жити богослужінням до Непорочного Серця Марії будуть насправді навернені і посвячені Богу, вони стануть поколінням, яке переможе зло» – так сказала Богородиця сестрі Лусії.

Можливо, власне таке виконання прохання Пречистої Діви є ключем до розгадки таємниці, а разом з тим, розв’язанням багатьох наших проблем і рятунком від бід і нещасть, які нас переслідують.

ЧОМУ МАРІЯ З’ЯВИЛАСЬ ДІТЯМ?

Жасінта Марту, Франсишк Марту,
Лусія душ Сантуш,

Така таємниця, а перед нами діти Діти з Фатімим, вік яких від 7 до 10 років. І саме їх вибирає Марія, щоб переказати світу таке важливе послання. Це також таємниця…. Пригадайте, як Ісус вказує своїм учням дитину, як приклад для навернення: « Ісус покликав дитину, поставив її серед них – і каже: “Істинно кажу вам: Якщо ви не навернетеся і не станете, як діти, не ввійдете в Небесне Царство. Хто, отже, стане малим, як ця дитина, той буде найбільший у Небеснім Царстві. Хто приймає дитину в моє ім’я, той мене приймає» (Mт 18, 2-5).

До тепер багато теологів і науковців вивчають і аналізують, що відбулось у Фaтімі і що переказала нам Марія цими подіями. Однак Ісус прославляє Отця Небесного: «Я прославляю тебе, Отче, Господи неба й землі, що ти затаїв це від мудрих та розумних і що відкрив це немовлятам» (Mт 11, 25).

Якщо хочеш бути улюбленою Дитиною Марії і стати на дорогу навернення, якщо хочеш перeмагати зло разом з Нею? Тоді Марія запрошує Тебе на цю нелегку але переможну дорогу молитви і покути, a наступна стаття розповість як це здійснити.